Skip to content

Hoe verloopt de zoektocht naar duurzame beleggingen? Hoe vermijdt Pensioenfonds ING dat we beleggen in olie of wapens?

Naam: Hans Nordbeck (67)
Functie: Bankwide Customer Domain
In dienst: 1978-2017

Sinds enkele jaren ben ik niet meer werkzaam voor ING. Destijds moest ik wegens hartfalen het werk acuut neerleggen. Tijdens mijn revalidatie reorganiseerde ING in mijn bedrijfsonderdeel en heb ik een ontslagvergoeding geaccepteerd. Helaas is mijn vrouw onlangs overleden. Het is jammer dat we niet meer samen kunnen genieten van ons pensioen. Ik ben tevreden met de hoogte van mijn pensioen; ik heb maar weinig nodig en ik voel me rijk. Gelukkig kan ik die rijkdom delen met mensen en goede doelen die het harder nodig hebben dan ik. Het beleggingsbeleid van Pensioenfonds ING is volgens mij prima. Mijn pensioen wordt altijd op tijd betaald en ik heb er geen omkijken naar. Wel ben ik benieuwd naar het volgende: hoe doet Pensioenfonds ING zijn best om te investeren in zaken die goed zijn voor de wereld?

Het beleggingsbeleid van Pensioenfonds ING is volgens mij prima. Mijn pensioen wordt altijd op tijd betaald en ik heb er geen omkijken naar. 

Hans Nordbeck

Antwoord

Dat is een vraag die we geregeld krijgen. Als institutionele belegger hechten wij waarde aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maatschappelijk verantwoord beleggen is dan ook een integraal onderdeel van ons beleid. Dat betekent dat we bij onze beleggingen rekening houden met de invloed op milieu en klimaat, mensenrechten en sociale verhoudingen. We houden ons aan het ‘do no harm’-principe, waarbij we bedrijven in tabak, olie uit teerzanden, steenkolen, controversiële wapens en niet-gecertificeerde palmolie uitsluiten. 

Om maatschappelijk verantwoord te kunnen beleggen, hanteren we verschillende richtlijnen en standaarden. Die helpen ons om misstanden in onze beleggingen te identificeren. Denk aan de OESO-richtlijnen en de Global Compact-principes van de Verenigde Naties. In 2018 hebben we ook het IMVB-convenant ondertekend.

Bovendien houden we rekening met de mening van onze deelnemers. Zo weten we dankzij onderzoek uit 2017 welke thema’s u belangrijk vindt: mensenrechten, anti-corruptie, klimaat, gezondheid en arbeidsrechten. Dit jaar zullen we dat onderzoek herhalen. Ook gaan we via speciale klankbordsessies met deelnemers in gesprek over maatschappelijk verantwoordelijk beleggen.

Voor de uitvoering van ons beleid hebben we verschillende instrumenten tot onze beschikking: dialoog, stemming, monitoring en uiteraard ook uitsluiting. Dialoog vormt de kern van ons MVB-beleid. Daarmee willen we wenselijk gedrag van bedrijven en landen bevorderen. Daarnaast kunnen we op aandeelhoudersvergaderingen stemmen. Uiteraard kunt u precies zien wat we stemmen en hoe de gesprekken vorderen met bedrijven waarmee we in dialoog zijn.